LAATSTE NIEUWS: Coronavirus (COVID-19) hier

DE ONBEKENDE KANT

VAN DE CANARISCHE EILANDEN

De Canarische Eilanden hebben niet alleen een uitzonderlijk klimaat, paradijselijke stranden en een overdadige natuur, emaar ook een groot aantal tradities en culturele festiviteiten die onaangetast zijn gebleven in de loop der eeuwen. Steeds meer bezoekers nemen deel aan dit facet van de eilandengroep. Het is een goede manier om het karakter van de Canariërs een beetje beter te leren kennen.

Neem deel aan de volksfeesten, ontdek de passie van de religieuze feesten, doe mee met onze volksdansen en proef de typische streekproducten. Dan leer je de Canarische Eilanden pas goed kennen.

/

TRADITIE

EN RELIGIE

In de loop van de geschiedenis zijn religie en cultuur in Europa altijd nauw met elkaar verbonden geweest. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat een aantal van de meest kleurrijke festiviteiten een religieuze achtergrond hebben. Zij staan echter voor iedereen open en bezoekers worden van harte uitgenodigd om deel te nemen.

Bajada
de la Virgen
de los Reyes

El Hierro

Dit geliefde feest op El Hierro wordt om de vier jaar op de eerste zaterdag van juli gevierd. Het is een kleurrijke processie waarbij in ieder dorp tientallen dansers zich aansluiten terwijl de processie de route aflegt van Dehesa de Sabinosa naar de hoofdstad Valverde.

Fiestas de la
Bajada de la Virgen
de las Nieves

La Palma

Om de vijf jaar worden op het eiland La Palma wekenlange feesten gevierd ter ere van de plaatselijke beschermheilige. De festiviteiten zijn inmiddels van Nationaal Toeristisch Belang verklaard. Wat je zeker niet mag missen, is de Baile de los Enanos (de Dwergendans), waarbij de dwergen heel de nacht in de oude hoofdstraat (Calle Real) op het ritme van de Polca Recova dansen totdat de Maagd per schip arriveert.

Evenement bekijken>

Bajada
de la Virgen
de Guadalupe

La Gomera

Als je toevallig op La Gomera bent tijdens dit feest dat elke 5 jaar gehouden wordt, kun je getuige zijn van een processie over het water waarbij de Virgen de Guadalupe door vissersboten wordt vergezeld van het heiligdom in Puntallana naar de hoofdstad van het eiland. In de jaren dat dit feest niet wordt gehouden, wordt het Oktoberfeest gevierd, waarbij een processie in de omgeving van het heiligdom wordt gehouden.

Evenement bekijken>

Corpus Christi
in La Orotava

Tenerife

In de week van Corpus Christi vullen bezoekers de straten van La Orotava, die dan bedekt zijn met kleurrijke bloem- en zandtapijten. Met name aan te raden is het spectaculaire tapijt op het plein voor het gemeentehuis, vervaardigd met natuurlijk zand uit Nationaal Park El Teide.

Evenement bekijken>

La Rama
in Agaete

Gran Canaria

Ieder jaar op 5 augustus komen duizenden mensen bijeen in Agaete op Gran Canaria met een takje in hun hand. Daar dansen ze en wuiven met de takjes om om regen te vragen, tot zij bij het Santuario de la Virgen de las Nieves komen. Als je het dorp op dat moment bezoekt, ben je van harte welkom om voor aan de menigte mee te lopen met de "papahuevos" (dorpsreuzen).

Evenement bekijken>

Feest van de Virgen
de la Peña

Fuerteventura

Dit is een van de oudste feesten op de Canarische Eilanden. Het voornaamste onderdeel hiervan, de "romería" (bedevaart), wordt gehouden ter ere van "La Peñita", het koosnaampje dat de bewoners van Fuerteventura gebruiken voor hun beschermheilige. De bedevaartstocht naar het heiligdom wordt begeleid door plaatselijke muziek en lokale gerechten.

Evenement bekijken>

Romería
de los Dolores

Lanzarote

Lanzarote hult zich in haar mooiste traditionele kleren om deze bedevaart ter ere van de Virgen de los Dolores te vieren. De tocht begint in de vroege ochtend op talloze plaatsen op het eiland, waarna iedereen elkaar treft in Mancha Blanca, precies op de plek waar de maagd het wonder verrichtte: zij hield de lava van de vulkaan Timanfaya tegen.

Evenement bekijken>

Als je op de hoogte wilt blijven van alles wat er op de Canarische Eilanden gebeurt, raadpleeg dan onze agenda.