LAATSTE NIEUWS: Coronavirus (COVID-19) hier

De eilanden van

de ontdekkingsreizen

De Canarische Eilanden waren zeer belangrijk voor de reis van Christoffel Columbus naar de nieuwe wereld. De eilanden vormden de laatste Europese haven waarvandaan de karvelen vertrokken en waren in alle opzichten een bevoorradingspunt; de natuurlijke rijkdommen van de eilanden, de kwaliteit van het drinkwater en de hartelijkheid van de bewoners leidden ertoe dat de expeditie er zich weken ophield om krachten te verzamelen voor de grote oversteek.

Wanneer u de Canarische Eilanden bezoekt, kunt u de vernieuwende kracht voelen en dan begrijpt u ook waarom Columbus juist deze eilanden uitkoos als bevoorradingspunten voor de belangrijkste reis uit de geschiedenis.

/

Naar de nieuwe wereld

Op 3 augustus 1492 vertrokken de karvelen de Santa María, La Pinta en de La Niña uit Palos de la Frontera in het zuiden van Spanje richting de Canarische Eilanden, de laatste haven alvorens op zoek te gaan naar een alternatieve route naar Oost-Indië.

De schepen kwamen op 9 augustus op de eilanden aan waar de karvelen werden bevoorraad en enkele Canarische zeelieden werden geworven die bekend stonden om hun vaardigheden en kennis van zaken. Op 6 september ging de expeditie van Columbus eindelijk van start met bestemming de oostkusten van Azië. Op die dag kon niemand vermoeden wat er op het punt stond te gebeuren. Na enkele weken onderweg begon de spanning tussen de leden van de bemanning op te lopen en was er zelfs een poging tot muiterij.

Op 12 oktober 1492, na een reis van 36 dagen, riep de zeeman Rodrigo de Triana vanuit het kraaiennest van La Pinta het lang verwachte "Land in zicht". Christoffel Columbus had de loop van de geschiedenis veranderd.

/

De aanwezigheid van de Canarische Eilanden in Amerika

Er zijn twee redenen waarom de Canarische Eilanden zich ontwikkelden tot een verplichte stop op de route naar de nieuwe wereld: hun ligging middenin de passaatwinden en als laatste westelijke bastion van Europa. Sinds de tijd dat Columbus dit door had en er gebruik van maakte, is de geschiedenis van de Canarische Eilanden nauw verbonden geweest met die van Amerika.

Het was van deze eilanden dat de eerste zaden van de rietsuiker en bananenbomen richting West-Indië werden vervoerd. Hetzelfde gebeurde met het varken, de geit, de hond en het schaap, die zich al snel door de Antillen verspreidden. In omgekeerde richting, deed de Amerikaanse aardappel het eerst de Canarische Eilanden aan, waar hij al snel acclimatiseerde, alvorens zich door heel Europa te verspreiden.

Bovendien gingen veel Canariërs scheep richting Amerika en vestigden later steden zoals Buenos Aires, in 1535, Santa Marta, Caracas, Montevideo en Habana, waar tegenwoordig nog steeds de Canarische invloed merkbaar is.

Huis van Columbus

Gran Canaria

Dit gebouw werd gebouwd op het oude huis van de gouverneur van Gran Canaria, aan wie Columbus hulp vroeg voor de reparatie van het karveel La Pinta dat tijdens de reis van het Spaanse schiereiland schade had opgelopen. Het huis bevat nog oorspronkelijke delen van het gebouw uit de zestiende eeuw en is van groot historisch belang. Zodra je het huis betreedt, voel je je al teruggaan naar de tijd van de ontdekkingsreizen. En naarmate je het huis doorloopt, ontdek je op didactische wijze alles wat plaatsvond tijdens de eerste reis naar Amerika en het belang van de Canarische Eilanden daarbij. Bekijken >

La Gomera

Het huis van Columbus op La Gomera is de ideale plek om te ontdekken waarom hij juist een zwakke plek had voor dit eiland. De vele archeologische en historische materialen geven een overzicht van La Gomera in die tijd en verklaren de belangrijke rol die de bewoners speelden in de ontdekking. Het museum is bovendien gelegen in een prachtig herenhuis in Canarische stijl uit de zeventiende eeuw. Het gebouw is gerenoveerd waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met het oorspronkelijke ontwerp, wat een bijzondere sfeer schept om de geheimen van die gebeurtenis te ontdekken. Bekijken >

/

Een wandeling door de ontdekking

La Gomera

Er wordt gezegd dat Christoffel Columbus gefascineerd raakte door La Gomera toen hij er voor de eerste keer aankwam. Volgens een legende vond er in de stad San Sebastian een liefdesgeschiedenis plaats tussen Columbus en de regentes van het eiland, Beatrix van Boadilla. Deze route begint heel terecht bij de Toren van de graaf (Torre del Conde), waar volgens de eilandbewoners de geliefden elkaar heimelijk ontmoetten. Tegenwoordig is dit een van de meest bezochte monumenten en bevat een interessante cartografische tentoonstelling. Op enkele meters van de toren bevindt zich het Huis van La Aguada, de eerste woning van de regenten van het eiland. Columbus zou uit de put van het gebouw het water hebben opgehaald voor zijn eerste reis. Deze kleine route eindigt hier vlakbij, in de kerk van María Hemelvaart (La Asunción), waar Columbus volgens de overlevering bad voor een behouden reis.