LAATSTE NIEUWS: Coronavirus (COVID-19) hier

Een
fluittaal

La Gomera heeft een eigenaardige manier van communiceren via fluiten die al duizenden jaren op het eiland wordt gebruikt. Deze fluittaal imiteert de spreektaal van de inwoners, het Spaans, en werd eeuwenlang doorgegeven van ouders op kinderen als een van de hulpmiddelen om op het land te werken. Tegenwoordig, en sinds de plaatselijke overheid in 1999 besloot om de fluittaal als vak op scholen op te nemen, is dit de enige fluittaal ter wereld. Naar schatting kunnen 22.000 mensen de taal op de juiste manier gebruiken. Let daarom wanneer u door de bergen van La Gomera loopt goed op want het kan zijn dat u het fluiten hoort van twee personen die een gesprek hebben.

/
Duizendjarige
oorsprong

Het fluiten werd door de eerste bewoners van de Canarische Eilanden, de Guanches, gecreëerd om te kunnen communiceren tussen de ravijnen en afgronden zonder dat ze zich hoefden te verplaatsen. Oorspronkelijk reproduceerde het de taal van de oorspronkelijke bewoners, het Canarisch Berbers, en werd naast op La Gomera, ook op El Hierro, Tenerife en Gran Canaria gebruikt. Pas in de zestiende eeuw, na de verovering van de Canarische Eilanden door de kroon van Castilië, werd het fluiten aangepast aan het Spaans. Vanaf dat moment wordt de fluittaal van La Gomera overgeleverd van generatie op generatie en is het een symbool geworden van de Canarische cultuur.

/
Werelderfgoed

Als erkenning van de culturele waarde van deze fluittaal en de pogingen om de taal levend te houden, werd deze in 2009 door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard met vermelding van zijn grote nut als communicatiesysteem dat is aangepast aan de omgeving van het eiland en de complexe technieken waarmee het zich heeft ontwikkeld.
Locaties
La Gomera
1999:
jaar waarin de taal een verplicht vak op school werd
20.000:
het aantal mensen dat de taal correct spreekt
/
Kenmerk van
de identiteit
van La Gomera
Actualmente, el Silbo Gomero es una de la mayores muestras culturales canarias. Por ello, si quieres oír en primera persona cómo suena este lenguaje único y no tienes la suerte de escucharlo cuando pasees por sus montañas, puedes asistir a alguna de las fiestas tradicionales de la isla en las que, a menudo, se realizan exhibiciones con ánimo festivo.
Evenementen van Gomera bekijken>