LAATSTE NIEUWS: Coronavirus (COVID-19) hier

De
timple,

de spil van het feest

Hout, snaren en een peervormige klankkast. Nee, het is geen gitaar, het is een timple: een instrument van nauwelijks veertig centimeter dat mee aan de basis van de Canarische folklore ligt. Sinds het begin van de productie in de 19de eeuw, is dit instrument het muziekicoon bij uitstek van deze eilanden geworden; eerst op de oostelijke eilanden en tot slot op La Gomera en El Hierro.

HIER KLINKT
DE TIMPLE

Er zijn verschillende soorten timples:

met vijf snaren, met vier snaren, contra's, enz.

Naargelang dit instrument aan belang ging winnen en voor andere muzikale doeleinden werd gebruikt, zijn de eigenschappen ervan geëvolueerd om het instrument aan te passen aan zijn nieuwe rol.

Canarische muziek

EN ALS U HET

LIVE WILT HOREN...

Wanneer kunt u de timple van dichtbij horen? Wanneer u maar wilt! Het opgewekte geluid vuurt elk feestje of bedevaart aan en daarom maken ze deel uit van alle feestelijkheden van de Canarische Eilanden... en dat zijn er veel! Wanneer u ook komt, ergens op de eilandengroep vindt u een viering met de timple als dirigent. Als u dus mensen met het Traje de Mago of Romero (de traditionele kleding) ziet, aarzel dan niet en feest mee!

Volksfeesten

WE GAAN OP BEDEVAART

VERLEDEN,
HEDEN
EN TOEKOMST

VAN DE TIMPLE

In het Museumhuis van de timple, in Teguise, kunt u leren hoe het instrument wordt gebouwd, ziet u de creaties van de Luthiers van Lanzarote en ontdekt u andere instrumenten van deze familie. Neem een duik in de geschiedenis en de invloed van dit instrument op de Canarische folklore en leer hoe de nieuwe technologieën de timple de laatste jaren hebben veranderd. Dit alles in een omgeving met een hoge architectonische waarde, waarin u ook kunt genieten van concerten, lezingen en cursussen.

Teguise