LAATSTE NIEUWS: Coronavirus (COVID-19) hier

De verbeelding voorbij

De landschappen van de Canarische Eilanden overtreffen vaak de verbeelding: paradijselijke stranden, indrukwekkende vulkanen, zandduinen, dichte bossen en een spectaculaire lucht, altijd blauw en helder, waardoor het voelt alsof je je in een droomwereld bevindt. Het is daarom niet zo vreemd dat vele filmproducenten en schrijvers de eilanden hebben uitgekozen als inspiratiebron of achtergrond voor het creëren van hun werk.

Onder andere Gregory Peck, Orson Wells of personages van Agatha Christie hebben hun avonturen op de Canarische Eilanden beleefd. Misschien voelt u zich tijdens uw bezoek ook wel als de hoofdrolspeler van een science-fictionfilm of een roman.

/

Plaatjes

van eilanden

© Warner Bros
© Warner Bros

Het landschap van Tenerife veranderde in een mythologisch decor tijdens de opname van de film 'Clash of the Titans'

Het warme en doorzichtige water van de Canarische Eilanden vormt de habitat van duizenden walvissen. Geen wonder dat John Huston de eilanden koos als decor voor de film “Moby Dick” (1956), de mythische film van de jaren 50 gebaseerd op de roman van Melville. Zo vormden ook de vulkanische landschappen van Tenerife en Lanzarote het prehistorische decor voor “One Million Years B.C.” (1966)), met Raquel Welch in de hoofdrol, een film die later de geschiedenis inging als de film met een van de meest memorabele scènes uit de filmgeschiedenis.

Andere films die werden opgenomen op de eilanden zijn “Wrath of the Titans”, opgenomen in Tenerife, “REC 4”, op Gran canaria, “Exodus: Gods and Kings”, op Fuerteventura, of In the Heart of the Sea, op La Gomera, met bekende acteurs zoals Liam Neeson en Christian Bale als hoofdrolspelers en filmregisseurs zoals Ron Howard.

/

Verhalen met het

licht van de Canarische Eilanden

Naast het feit dat de landschappen van de Canarische Eilanden dienden als decor voor veel producties, inspireerden ze ook regisseurs zoals Pedro Almodóvar, die een deel van het verhaal van “Los Abrazos Rotos” in Lanzarote situeerde waa Penélope Cruz op de stranden van het eiland te zien is.

Dat gold ook voor de producenten van “Fast & Furious 6”, die Vin Diesel en Paul Walker neerzetten als luxueuze dieven die zich hebben teruggetrokken op het eiland Tenerife. Beide films waren succesvol in een groot deel van de wereld en als u ze nu weer zou terug zien, zou het een leuke manier kunnen zijn om u op uw vakantie op de eilanden voor te bereiden.

/

Literaire

inspiratiebron

Het is moeilijk je een meer harmonieus spektakel voor te stellen.”

- Jules Verne

Door de geschiedenis heen hebben veel schrijvers zich teruggetrokken op de Canarische Eilanden om hun romans te schrijven. De meest bekende auteurs zijn onder andere de winnaar van de Nobelprijs voor de literatuur José Saramago, die van Lanzarote zijn woonplaats maakte, waaraan hij ook twee van zijn boeken heeft opgedragen, en de Britse schrijfster Agatha Christie, die op de eilanden de inspiratie vond om haar roman “The Mystery of the Blue Train” te voltooien. Iets later situeerde ze een van haar korte verhalen van Miss Jane Marple op de eilanden, waarin ze refereerde aan het “zachte en zonnige klimaat, de prachtige stranden en het leven van de haven”.


Een andere beroemde schrijver die ook inspiratie vond op de eilanden was Jules Verne, die in zijn roman “L’agence Thompson and Co.” de eilanden als het decor gebruikte voor zijn fictieve avonturen. Hij schrijf er het volgende over, "Het is moeilijk je een meer harmonieus spektakel voor te stellen."

/

Wieg de

schrijvers

De Canarische Eilanden zijn bovendien ook de wieg van grote schrijvers die door de geschiedenis heen in de beste bibliotheken voorkwamen. Auteurs zoals Benito Pérez Galdós, Alberto Vázquez Figueroa of Rafael Arozarena hebben de sporen van de rijke Canarische

cultuur in de universele literatuur achtergelaten. Werken zoals “Marianela”, “Cienfuegos” of “Mararía” zijn hele goede opties om op een strand onder de zon te liggen of te ontspannen in de natuur terwijl je je helemaal in de Canarische sfeer onderdompelt.