LAATSTE NIEUWS: Coronavirus (COVID-19) hier

7

noten

voor 7 eilanden

Het is een bekend gegeven dat de natuurlijke omgeving de levensstijl van volkeren bepaalt en een stempel drukt op hun artistieke en muzikale uitingen. Het hoeft daarom niet te verbazen dat de Canarische Eilanden muzikaal gezien zo rijk en divers zijn. De verscheidenheid aan landschappen en het feit dat elk van de zeven eilanden zijn eigen bronnen van inspiratie biedt, hebben niet alleen geleid tot uiteenlopende muziekstijlen en volksdansen, maar verklaren ook waarom hier een wereldberoemde tenor als Alfredo Kraus vandaan komt.

Zoals overal ter wereld is muziek ook op de Canarische Eilanden een bindende en verbindende factor voor de inwoners geweest op bepalende momenten in de levenscyclus: voorbeelden hiervan zijn liederen als "aradas" (ploegliederen) en "trillas" (dorsliederen) op het platteland en "ranchos de ánimas" (liederen voor het zieleheil van overledenen) tijdens bepaalde rituelen, maar ook dansen als "folías", "isas" en "malagueñas".

Dus als je je afvraagt hoe je de Canarische cultuur beter kunt leren kennen, sluit dan je ogen en luister.

/

Het ritme

van de traditie

De traditionele Canarische muziek is het resultaat van talrijke Europese en Amerikaanse culturele invloeden die de lokale muziekcultuur in de loop van de geschiedenis hebben verrijkt, waarbij ook de overgeleverde inheemse ritmes niet vergeten mogen worden.

De Canarische muziek heeft met het verstrijken van de tijd echter haar eigen persoonlijkheid ontwikkeld, die een afspiegeling vormt van de aard van de Canarische bevolking en die een enorme diversificatie van de oorspronkelijke muziekstijlen met zich mee heeft gebracht.

/

Traditionele

liederen en dansen

van ieder eiland

El Hierro

Baile del Vivo, Tango Herreño en Baile de la Virgen

Tenerife

Lo Divino Santo Domingo en Tango de la Florida

La Palma

Sirinoque, Aires de Lima en Baile del trigo

Gran Canaria

Mazurca, Endecha en Aires de Lima

La Gomera

El Tajaraste of Baile del Tambor

Fuerteventura

Polca, Siote en Berlina

Lanzarote

Sorondongo en La Zaranda

/

Een genot

voor je oren,

het hele jaar door

Stel je een plek voor waar je je kunt onderdompelen in muziek. Stel je voor dat je het hele jaar door, ieder seizoen van een eindeloos klankenpalet kunt genieten. Concerten, opera's, klassieke muziekfestivals, recitals en een bijna oneindige verscheidenheid aan muzikale uitingen.

De plek die je je voorstelt, bestaat echt: ontdek de Canarische Eilanden, een wereld aan ervaringen gelegen in het beste klimaat ter wereld. Hier kun je 365 dagen per jaar genieten van goede muziek.

/

Het internationale

muziekfestival

Na ruim 30 jaar een programmering van een uitzonderlijk artistiek niveau te hebben geboden, heeft het Internationale Muziekfestival van de Canarische Eilanden zich inmiddels bewezen als een toonaangevend festival voor klassieke muziek waaraan orkesten uit de hele wereld deelnemen. Het opent bovendien ieder jaar het festivalseizoen in Europa, aangezien het gehouden wordt in januari en februari dankzij de voortdurend gelijkmatige temperaturen.

Evenement bekijken
/

Auditorio

Alfredo Kraus

Dit concertgebouw, dat ook wel bekend staat als het Auditorio de Las Palmas de Gran Canaria, is vernoemd naar Alfredo Kraus, internationaal de meest bekende tenor van de Canarische Eilanden en zeer geliefd bij het grote publiek, als dankbetuiging voor zijn bijdrage aan de muziekwereld. Het gebouw, dat ontworpen is door de architect Oscar Tusquest en rust op een basis van vulkanisch gesteente, heeft een oppervlakte van 16.750 m2 en 25 zalen waarin een aantal van de concerten van het Internationale Muziekfestival van de Canarische Eilanden wordt gehouden.

/

Auditorio de Tenerife

Adán Martín

Voorheen kende men dit concertgebouw simpelweg onder de naam Auditorio de Tenerife. De huidige naam is een eerbetoon aan de voormalige president van de Canarische Eilanden, die de bouw ervan stimuleerde toen hij nog voorzitter was van het eilandbestuur van Tenerife. Het indrukwekkende ontwerp van architect Santiago Calatrava is adembenemend, evenals de programmering die niet alleen concerten in diverse muziekstijlen omvat, maar ook een breed aanbod aan podiumkunst.